Ommel ry

Yhteisöllistä ompelun iloa

Luento

Kansallispukujen rikkautta – perustietoa hienouksilla höystettynä

la klo 14:00–14:45

su klo 11:00–11:45

Auditorio

Kansallispukujen rikkautta – perustietoa hienouksilla höystettynä

Kaikki tapahtumat

Joko tunnet körtit, sorokat ja natsit? Kansallispuku on juhlapuku, joka pohjautuu kansan eli rahvaan 1750–1850 käyttämiin juhlapukuihin. Kansallispukuja on koottu ja sommiteltu jo yli sata vuotta. Eri aikoina pukuja on koottu hieman erilaisista lähtökohdista ja kansan elämä ja vallitseva muoti ovat jättäneet jälkensä jo oleviin pukuihin.

Minkälainen kansallispuku on nyt ja missä se elää?

Inga Pihlhjerta kertoo kuvin ja sanoin kansallispukujen kehityksestä viime vuosituhannelta tähän päivään ja esittelee uusimpia pukujamme ja niiden pieniä herkkuja.

Ingan työura käsityönopettajana lähti käyntiin sijaisuuksilla peruskoulussa ja ensin tuntiopettajana ja sitten virassa Kotkan työväenopistossa.

Muutto Helsinkiin 1984 toi uuden työn Kotiteollisuus-lehden (nyk. Taito) toimitussihteerinä. Syksyllä 1987 hän siirtyi tuntiopettajaksi Helsingin kaupungin suomenkieliseen työväenopistoon ja virkaan 1990. Kasikymmentä vuotta myöhemmin hänet nimitettiin opiston käsityön johtavan opettajan toimeen. Oman työnsä ohessa Inga opiskeli Helsingin yliopistossa kasvatustieteen maisteriksi pääaineenaan käsityötiede.

Tekstiiliopettajien asioita Inga on hoitanut monessa roolissa ja hän oli Tekstiiliopettaja-lehden päätoimittajana 80-luvun lopulla. Vuoden tekstiiliopettajaksi hänet valittiin 2011.

Kansallispukujen parissa Inga on kouluttautunut ja kouluttanut liki kolmenkymmenen vuoden ajan. Kansallispukuneuvoston asiantuntijaraatiin hänet kutsuttiin 1995 ja hän on raadin nykyinen puheenjohtaja.

Vuosittain Inga luennoi eri tilaisuuksissa mm. kansallispuvuista, käsitöistä yleensä ja erityisesti siitä ilosta, mitä hän toivoisi muidenkin saavan kokea käsitöiden välityksellä.

Luennoitsija

Pihlhjerta Inga

Inga Pihjlhjerta

Kaikki tapahtumat