Ommel ry

Yhteisöllistä ompelun iloa

Tiedotteet

Itsetekemisen kulttuuria ylistävä ompelufestivaali tulee entistä suurempana

Itsetekemisen kulttuuria ylistävä ompelufestivaali tulee entistä suurempana

Suomen suurin ompelufestivaali Ommel 2019 kerää kesäkuun alussa Espooseen suuren joukon ompeluharrastajia sekä alan ammattilaisia. Mukana on yli 60 näytteilleasettajaa ja yhteensä yli 100 yhteistyökumppania. Kävijöitä odotetaan noin 5 000.

Itsetekemisen kulttuuri ja ompeluharrastus ovat olleet kovassa nousussa jo useamman vuoden ajan. Itsetekeminen, eli DIY, tarkoittaa mahdollisuutta yksilöllisiin valintoihin: vaatteisiin omien mittojen ja mieltymysten mukaan. Ompeluharrastajan on samalla mahdollista tehdä valintoja kohti ekologisuutta ja vastuullisuutta: ompelemalla itse voi taistella vaateteollisuutta vaivaavaa kertakäyttökulttuuria vastaan. Kun vaatteeseen on valinnut huolella kunnon materiaalit ja ommellut sen itse, haluaa sitä myös huoltaa ja käyttää pitkään.

Ompelukulttuurin yhteisöllisyys on kiinnostanut ihmisiä läpi vuosikymmenten. Ompeluseurojen ja marttailtamien rinnalle on syntynyt laajoja sosiaalisen median ompeluyhteisöjä, joissa jaetaan kuvia, videoita ja ohjeita sekä haastetaan toisia kokeilemaan uusia tekniikoita. Facebookin suurimmassa suomalaisessa ompeluryhmässä on yli 36 000 jäsentä, ja aktiivisia muutaman sadan tai tuhannen jäsenen ryhmiä on useita.

”Sosiaalinen media tekee tekstiilialaa ja ompeluharrastusta näkyväksi aivan uudella tavalla. Ompeluryhmistä löytää yhteisen kiinnostuksen kautta myös uusia ystäviä, ja heitä pääsee tapaamaan ihan livenä Ommel 2019 -festareilla. Tapahtumaa on järjestämässä kymmeniä vapaaehtoisia, joista valtaosa on tullut mukaan toimintaan sosiaalisen median ompeluryhmien kautta”, kertoo Jenni Salminen, Ommel ry:n puheenjohtaja.

Ompelijoiden oma festivaali

Toista kertaa järjestettävä Ommel-festivaali on yhteisöllinen ompelutapahtuma kaikille aloittelevista ompeluharrastajista alan ammattilaisiin. Tapahtumassa yhdistyvät kangas- ja ompelutarvikemarkkinat, viikonlopun mittaiset ompelulanit eli yhteisompelutilaisuus sekä monipuolinen ompeluun liittyvä koulutus, kuten kurssit, luennot ja työpajat. Tällä kertaa mukana on näytteilleasettajia Suomen lisäksi myös Ruotsista.

Tapahtuma on maksuton, ja tarjolla on paljon ilmaista ohjelmaa, kuten työpajoja ja luentoja, jotka eivät vaadi ennakkoilmoittautumista. Tapahtuman kurssit ja ompelulaneille osallistuminen ovat maksullisia. Osa ohjelmasta myös striimataan kaikkialle Suomeen nähtäväksi Espoon kaupungin tuella. Kaupunkitapahtumat Espoo järjestää festareille shuttle-kuljetuksen Helsingin keskustasta.

”Ompeluharrastajille tämä tapahtuma on erityinen juuri siksi, että kaikki sisältö liittyy ompeluun. Kun aihe on tiukasti rajattu, se yhdistää kaikkia kävijöitä. Silloin on helppo puhua myös vieraille, kun on yhteinen kiinnostuksen kohde, ja keskustelun aiheita on helppo löytää. Siksi tapahtuman tunnelma on poikkeuksellisen lämmin”, jatkaa Salminen.

Ensimmäisellä festivaalilla vuonna 2018 oli mukana 3 000 ompelijaa. Tapahtuman järjestäjä Ommel ry on vuonna 2017 perustettu yhdistys, jossa on mukana sekä ompelu- ja kangasalan yrityksiä että ompeluharrastajia.

Lisätietoja festivaalista löydät täältä.

Lisätietoja

Salminen Jenni

Jenni Salminen

Ommel ry:n puheenjohtaja, yrittäjä

045 697 4480

jenni@ommel.fi