Ommel ry

Yhteisöllistä ompelun iloa

Uutiset

Kuosikilpailun voittajatyössä seikkailee koiperhonen avaruudessa

Kuosikilpailun voittajatyössä seikkailee koiperhonen avaruudessa

Ommel ry:n helmikuussa lanseeraaman kuosikilpailun voittoon on äänestetty graafisen suunnittelijan Erja Tapanin kuosi Space Moth Night. Kuosista painatetaan kangasta myyntiin Ommel 2019 -festareille.

Riihimäkeläinen Erja Tapani, 37, osallistui Ommel ry:n kuosikilpailuun lapsuudenystävän vinkkaamana.

Mainosalalla kohta kolmatta vuosikymmentä työskentelevälle Tapanille graafinen suunnittelu on leipälaji, mutta tekstiilisuunnittelu toistaiseksi vain harrastus. Mahdollisuus painottaa tulevaa uraa kuosisuunnittelulle tuntuisi upealta.

– Digitaalisuuden ja tietyn matemaattisuuden vastapainona tekstiili on kiinnostava tuote – sen monipuolisuus ja ikiaikaisuus on aina kiehtonut minua, hän pohtii.

Erja Tapani

Kilpailun voittajan Erja Tapanin toiveena on mahdollisuus tulevaisuudessa painottaa graafinen suunnittelu kuosisuunnittelulle.

Tapani on jo aiemmin suunnitellut tapettikuosin Sanduddille, villamaton Carpet Vistalle sekä Koi-kangaskuosin Kangaskapinalle. Hänen oma tuotemerkki Eri-Deco tuottaa Tapanin itsensä suunnittelemia kudottuja Kantele-mattoja sekä käsinpainettuja Koi-kangaskasseja. Tapani tekee myös säännölliset mattomallistot intialaiselle yhteistyökumppanilleen.

Avaruudessa on tilaa ja laitkin meille tuntemattomat – ehkä siellä koiperhonen näyttää juuri tältä.

Koiperhonen toistuu suunnittelijan töissä.

– Halusin tässä kilpailutyössä kokeilla, voiko moni kaunis asia mahtua yhteen kuosiin sopuisasti. Avaruudessa on tilaa ja laitkin meille tuntemattomat – ehkä siellä koiperhonen näyttää juuri tältä, kertoo Tapani kuosistaan.

Kovatasoinen kilpailu

Kuosikilpailuun saapui arvioitavaksi yhteensä 64 työtä. Kovatasoisten kuosien joukosta Ommel ry:n hallitus valitsi finaaliin viisi työtä. Esiraati pohti muun muassa sitä, millainen kuosi sopisi ommelilaisten itsensä päälle ja millainen kuosi erottuisi nyt markkinoilla olevista. Finaaliin pyrittiin myös valitsemaan keskenään erilaisia töitä. Ommel ry:n jäsenet äänestivät lopullisen voittajan.

Kuosikilpailun töistä koostetaan näyttely Ommel 2019 -festareille. Space Moth Night -kuosista painetaan myyntiin rajoitettu erä valmiiksi leikattuja paloja. Kuosi painatetaan Suomessa Printscorpiolla kotimaiselle trikoolle (singleneulos 94 % puuvillaa, 6 % elastaania), jonka leveys on 150 cm ja paino 170 g/m2.

Ommel ry onnittelee voittajaa ja kiittää kaikkia kilpailuun osallistuneita suunnittelijoita upeista töistä!