Ommel ry

Yhteisöllistä ompelun iloa

Tiedotteet

Itsetehty on uusi musta – Sadat ompeluharrastajat kokoontuvat Ommel 2018 -festivaalille

Itsetehty on uusi musta – Sadat ompeluharrastajat kokoontuvat Ommel 2018 -festivaalille

Yli 40 näytteilleasettajaa, 18 kurssia, 16 ilmaista työpajaa, 20 luentoa ja puheenvuoroa. Koko viikonlopun mittaiset ompelulanit, joilla ei malteta nukkua. Ompeluharrastus saa ihmiset liikkeelle ja yhteen. Ommel 2018 -festivaali tarjoaa paikan tavata muita ompeluintoisia sekä oppia uutta.

Uudenlainen käsityötapahtuma, ompeluun keskittyvä Ommel 2018 järjestetään ensimmäistä kertaa Espoon Suurpellossa 8.-10.6.2018. Tapahtuman teemana on kotimainen kangasdesign, ja festivaali tarjoaa monipuolisen näkymän tämänhetkiseen suomalaiseen kangassuunnitteluun. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Festivaalin kurssikattaus on monipuolinen. Ohjelmistosta löytyy muun muassa rintaliivien ompelua, oppia käsityöalan brändäyksestä, kellohameen kaavoitusta, saumurin käytön opettelua sekä lapsillekin sopivaa keppihevosen ompelua. Kurssit ovat maksullisia ja niille ilmoittaudutaan etukäteen. Myös paikan päällä voi ilmoittautua, jos tilaa vielä löytyy.

– Ensimmäiset kurssit täyttyivät muutamassa päivässä ilmoittautumisen käynnistyttyä. Olemme saaneet festivaalin aktiivisten ompeluharrastajien tietoisuuteen, vaikka tapahtuma järjestetäänkin vasta ensimmäistä kertaa, iloitsee Jenni Salminen, tapahtumaa järjestävän Ommel ry:n puheenjohtaja.

Ilmaiset työpajat ja luentosarja ovat myös herättäneet ihastusta. Työpajoissa voi ajaa saumuriajokortin, ommella lastenvaatteita hyväntekeväisyyteen, testata nahkapaperin ompelua, harjoitella tilkkutöitä, kokeilla teollisuuskonetta tai kirjovaa ompelukonetta sekä osallistua alushousumaratoniin – ja paljon muuta.

– Alusvaatteiden ompelu on muutaman viime vuoden aikana noussut ihan ilmiöksi. Muistan kun käsityönopettajaksi opiskellessani kävimme ompelutarvikeliikkeissä ja naureskelimme siellä rintaliivin osille. Kuka muka ompelee itse rintsikat? Nykyään aika moni!, naurahtaa Salminen.

Festivaalin luentosarjassa kuullaan puheenvuoroja erilaisista ompelijoita kiinnostavista teemoista. Yksi tärkeimmistä on ekologisuus ja kierrätys, joihin keskittyviä luentoja on erityisesti perjantaina ja sunnuntaina. Puhujina näistä aiheista ovat mukana muun muassa Aalto-yliopiston tutkija Marja Rissanen ja trashionista Outi Les Pyy.

Monet ompeluharrastajat ovat varsin tietoisia kuluttajia ja haluavat tietää kankaiden ja raakaaineen alkuperän.

Lauantain teemana on suunnittelu ja brändäys sekä kansainvälistyminen. Luentolavalle nousee silloin joukko nimekkäitä kuosisuunnittelijoita sekä eurooppalaisia kankaita Yhdysvalloissa myyvä verkkokauppias Rachel Redman.

Yhteisöllistä ompeluharrastusta tukemassa

Festivaalin tärkein tehtävä on tuoda yhteen ompeluharrastajia. Ompelun suosio harrastuksena on lähtenyt uuteen nousuun muutaman viime vuoden aikana. Facebookin suurimmassa suomalaisessa ompeluun liittyvässä Ompeluelämää-ryhmässä on yli 33 000 jäsentä. Tämän rinnalla on joukko pienempiä, muutamien tuhansien jäsenten ryhmiä, joissa käydään sitäkin aktiivisempaa keskustelua.

– Ompeluharrastukseen liittyy paljon yhteisöllisyyttä, omien tuotosten jakamista ja ompeluvinkkien pyytämistä. Instagramista ja Facebookin ryhmistä saa halutessaan nopeasti neuvoja sekä tietysti loputtoman määrän ideoita omiin ompeluprojekteihin. Tältä aktiiviselta harrastajaryhmältä on kuitenkin puuttunut oma tapahtuma, joten päätimme perustaa sellaisen, kertoo Salminen.

Pääasiassa sosiaalisen median kautta tapahtunut tiedotus on saanut yhdistykselle ja tapahtumalle Facebookissa lähes 3000 seuraajaa. Myös käsityölehdet ovat kaikki tavalla tai toisella huomioineet tapahtuman, ja osa niistä on järjestänyt festivaaliin liittyen kilpailuja tai on paikalla pitämässä työpajaa.

– Ajatus oli luoda koko ompelualan yhteinen festivaali, ja siinä on aika hyvin onnistuttu. Mukana tapahtumaa järjestämässä on paljon ompelualan yrityksiä ja ompeluharrastajia, ja tapahtumaa tehdään nimenomaan ammattilaiset ja harrastajat yhdessä, kiteyttää Salminen.

Kotimainen kangasdesign näkyviin

Ompeluharrastajien määrä ja uudet kotimaiset kangasyritykset ovat lisääntyneet samaa tahtia. Vuoden 2010 jälkeen Suomeen on perustettu yli 30 yritystä, jotka teettävät kankaita suomalaisten suunnittelijoiden kuoseista.

Suomessa on pitkät perinteet kankaiden suunnittelussa Marimekon ja Finlaysonin jalanjäljissä, mutta digipainotekniikan myötä myös uudet yritykset voivat teettää omia kuosejaan, kun kankaita on mahdollista tilata pienempiä eriä. Suurin osa yrityksistä myy kankaitaan myös ulkomaille heti ensimmäisestä vuodesta alkaen.

– Kovinkaan moni ompelupiirien ulkopuolella ei edes tiedä, että Suomeen on syntynyt tällainen pienten kangasyritysten joukko. Voisi ehkä puhua jopa kangas-startupeista. Haluamme tapahtumalla myös nostaa koko alan esiin ja esitellä suomalaista osaamista, Salminen päättää.

Tapahtuman järjestäjä on Ommel ry. Yhdistyksen tarkoitus on edistää ompeluharrastusta Suomessa, tarjota ompeluun liittyvää opastusta, tukea ompeluharrastukseen liittyvää yhteisöllisyyttä sekä lisätä suomalaisen tekstiilisuunnittelun näkyvyyttä Suomessa ja kansainvälisesti.

AUKIOLOAJAT pe 8.6. klo 12-19 | la 9.6. klo 10-18 | su 10.6. klo 10-16

TAPAHTUMAPAIKKA Opinmäki, Lillhemtintie 1, Suurpelto, Espoo

Lisätietoja

Salminen Jenni

Jenni Salminen

Ommel ry:n puheenjohtaja, yrittäjä

045 697 4480

jenni@ommel.fi